یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سهامداران عمده صنعت پتروشیمی، صندوقهای بازنشستگی تامین اجتماعی، لشکری و کشوری هستند، گفت: عدم حمایت از صنعت پتروشیمی، فراتر از زیان سهامداران و حتی منافع جامعه ٥٠ میلیون نفری سهامداران عدالت است.
وزارت اقتصاد با تأکید براینکه بازار سرمایه و بازگشت اعتماد مردم به این بازار برای دولت سیزدهم در اولویت است، اعلام کرد:اصلاح آییننامه تعیین نرخ خوراک به هیات دولت ارائه شده و در کمیسیون اقتصادی دولت مطرح است و بعد از نهایی شدن به صحن دولت می رود.
دو ابهام در برخی صنایع وجود دارد که بورس را تحت تأثیر خود قرار داده است؛ یکی بحث ابطال سود یک پالایشگاه بورسی و دیگری بحث نحوه تعیین نرخ خوراک صنایع که لازم است وزارت نفت بهعنوان متولی اصلی این حوزه در خصوص این موارد شفافسازی کند.
براساس برآوردها در صورتی که پیشنهاد وزارت اقتصاد در خصوص تغییر فرمول محاسبه نرخ خوراک پتروشیمیها که منجر به کاهش این نرخ میشود به تصویب هیئت وزیران برسد، شاهد کسری حدود ۸۰ هزار میلیارد تومانی در تبصره ۱۴ خواهیم بود.
دبیر کل انجمن کارفرمایی پتروشیمی گفت: نرخ خوراک را بر مبنای جهانی و منطقه حساب کنند زیرا اکنون نرخ خوراک در آمریکا ۸.۵ سنت و در منطقه ۱۰ سنت است در صورتیکه که برای ما با دلار ۲۸ هزار و۵۰۰ تومانی ۲۸ سنت میشود و امکان رقابت وجود ندارد.
تحلیلگر بازارهای مالی، با اشاره به نوسانات اخیر شاخص بورس، اظهار کرد: افزایش نرخ خوراک گاز در میانمدت به ضرر صنایع و به زیان دولت است و چارهای جز تعاملات دو سویه باقی نمیماند و در نهایت باید این قیمت اصلاح و یا تعدیل شود.
عضو کمیسیون تلفیق برنامه پنجساله هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سود و زیان پتروشیمیها به نرخ خوراک آنها وابسته بوده و این نرخ سود و زیان در پتروشیمیها فرق میکند، گفت: ما به دنبال یک مدل کف و سقفی برای نرخ خوراک پتروشیمیها هستیم تا ان شاءالله این مسئله در کمیسیون تلفیق بررسی و تصویب شود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تشریح جزییات پیشنهاد این سازمان برای اصلاح نرخ خوراک اعلام کرد که سازمان بورس درمورد عرضه خودرو در بورس با وزارت صمت در حال رایزنی هستند.
مدیر سرمایهگذاری شرکت سبدگردان آگاه معتقد است، در تحلیل صنعت پتروشیمی فعالان بازار احساس میکردند فرمولی وجود دارد که از سال ۱۳۹۵ در نظر گرفته شد و تا سال ۱۴۰۵ نیز برقرار خواهد بود.
اگرچه بر اساس مصوبه دولت، به وزارت نفت اجازه داده شده تا مشروط به عدم کسری در منابع تبصره ۱۴، نرخ گاز خوراک پتروشیمی ها را تعدیل کند، اما محاسبه ی مرکز پژوهش های مجلس حاکی از کسری منابع تبصره ۱۴ حتی با نرخ گاز خوراک ۷ هزار تومانی است.
مدیران عامل شرکت های اوره ساز با انتقاد از افزایش نرخ خوراک اعلام کردند در سال رشد تولید و مهار تورم با گران کردن نرخ خوراک توسط دولت ، پتروشیمی های اوره ساز هم در آستانه توقف تولید قرار گرفتند.
محاسبات نشان میدهد که با نرخهای جهانی فعلی، صنعت متانول بهطور کلی به زیانده خواهد شد و سود سایر پتروشیمیهایی که خوراک آنها گازی است، بهصورت چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد و این مسئله مستعدترین صنعت کشور برای رشد را زمینگیر میکند.
همانطور که میدانید در چند روز اخیر شاهد انتشار نامهای در رابطه با نرخ خوراک پتروشیمی و صحبتهای در رابطه با این اتفاق بودیم که جلوتر به معضلات و موارد اساسی اینگونه تصمیمها که ناگهانی و پس از گذشت مدت زمان قابل توجهی هم منتشر میشوند میپردازیم.
یکی از موضوعات بسیار مهم در بحث اصلاح و هدفمندسازی یارانههای انرژی بخش صنعت، اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها است. در زمینه فرمول خوراک پتروشیمیها در سال 1394 بعد از کش و قوسهای فراوان، وزارت نفت فرمول نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی را بر اساس متوسط قیمت فروش داخلی گاز و همچنین چهار هاب گازی دنیا تعیین کرد و برای شفافیت هرچه بیشتر و امکان سرمایهگذاری در ...
کارشناس اقتصاد انرژی گفت: اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها براساس فرمول مصوب در سال 1394 و با ایجاد کف 60 درصد و سقف 80 درصد میانگین وزنی قیمت صادرات و وارداتی گاز ایران به عنوان معیاری از قیمت هاب گازی منطقه خلیج فارس است.